0184 - 64 1454 info@boerenklaas.nl

In de omgeving van de Boerenklaas

Brandwijk
Brandwijk (onder de inwaners ook wel Braank genoemd) is een dorp in de Alblasserwaardse gemeente Molenwaard. Het dorp ligt ten noorden van de Graafstroom. Onderdeel van Brandwijk is buurtschap De Donk. Gelegen aan het waterschap de Boezem zijn vijf boerderijen gebouwd op een in het polderlandschap gelegen zandrug van ongeveer zes meter hoog. De zandrug werd al in de middeleeuwen bewoond. Meer dan honderd jaar geleden was er in Brandwijk een pleisterplaats voor postkoetsen gevestigd. Deze herberg, genaamd De Boerenklaas dateert van voor 1890 en bestaat nog steeds.

Rivier de Graafstroom
De Graafstroom is zoals de naam al aangeeft eigenlijk een gegraven kanaal. Dit kanaal is gelegen in de gemeente Molenwaard. In de tweede helft van de 13e eeuw werd er voor de ontginning een verbinding gemaakt tussen twee veenriviertjes: de Goudriaan en de Alblas. De vroegere bovenloop van de Alblas werd hiermee rechtgetrokken. De Graafstroom, waar de voormalige gemeente Graafstroom naar vernoemd was, gaat tussen Bleskensgraaf en Oud-Alblas over in de Alblas. De wateren rondom Brandwijk, de Graafstroom en de Boezem, zijn onderdeel van de schaatstocht de Molentocht, die als het weer het toelaat gereden wordt in de Alblasserwaard.

Oorlogsmonument
Op de parkeerplaats van De Boerenklaas is op zaterdag 20 mei 2017 het Oorlogsmonument onthuld. Op die dag krijgt de vliegtuigmotor van de op 20 mei 1944 neergestorte Engelse bommenwerper een eervolle gedenkplaats. Een Duitse nachtjager doorzeefde op 22 mei 1944 de Engelse bommenwerper met kogels. De bommenwerper was onderweg naar Engeland na een bombardement boven Duisburg en stortte neer in een groot gebied rond de Graafstroom. Zes bemanningsleden uit Lancaster kwamen hierbij om. Zij vonden eind mei 1944 hun laatste rustplaats op de begraafplaats achter de NH Kerk. De meeste brokstukken van het door de bezetter neergehaalde toestel waren in de oorlog al geborgen. Maar één van de vier motoren niet. De bovenkant van deze motor lag, deels door de harde inslag en deels door de zachte bodem, in 2015 vier meter onder het maaiveld. Twee jaar geleden werd het gevaarte uit het weiland gehaald. Ter nagedachtenis aan de zes bemanningsleden van de Lancaster is het monument onthuld. Er is veel gediscussieerd over de plek van het monument. Aangezien het vliegtuig verpulverde en de brokstukken verspreid over Molenaarsgraaf en Brandwijk vielen, bleek De Boerenklaas (aan de Brandwijkse zijde) de beste keuze. Daarnaast staat De Boerenklaas tegenover de kerk. De kerk waar de zes bemanningsleden hun laatste rustplaats hebben gevonden.

ADRES

Gijbelandsedijk 42
2974 BD te Brandwijk
T: 0184 - 64 1454

OPENINGSTIJDEN

Maandag 15.00 uur tot 1.00 uur
Dinsdag 11.00 uur tot 1.00 uur
Woensdag 11.00 uur tot 1.00 uur
Donderdag 11.00 uur tot 1.00 uur
Vrijdag 11.00 uur tot 1.00 uur
Zaterdag 11.00 uur tot 1.00 uur
Zondag 12.00 uur tot 1.00 uur

SOCIAL MEDIA